Met 3DTUIN Designer maak je levensechte tuinontwerpen

Wij vroegen Heleen Felten waarom 3DTUIN Designer de meest geschikte tuinontwerpsoftware voor hoveniers is.

Heleen Felten van GesselGroen uit Opheusden laat zien dat het geen tijdrovende klus hoeft te zijn om een tuin te ontwerpen. Heleen is sinds de zomer (2017) werkzaam als tuinontwerper en ontwerpt dagelijks tuinen in 3D TUIN Designer.

Gesselgroen is een modern hoveniersbedrijf dat zich richt op ontwerp en aanleg van tuinen voor particulieren en bedrijven. Het bedrijf is  opgericht in 2003 en heeft 10 vakbekwame medewerkers in dienst die zorgdragen voor de realisatie van tuinen die aansluit bij de behoefte van de klant.

“Gesselgroen doet niet zomaar wat u vraagt, maar vooral wat u echt nodig heeft.”

Zodra de behoeften van de klant geïnventariseerd zijn en de maten bekend zijn, wordt er een opzet voor een ontwerp gemaakt. Heleen maakt eerst enkele schetsen op papier op basis van de opgevraagde of ingemeten gegevens. Bij nieuwbouw zijn de werktekeningen vaak beschikbaar via de aannemer, voor bestaande objecten wordt dit ingemeten of er wordt bij het Kadaster een tekening opgevraagd. Vervolgens wordt dit in 3DTUIN Designer uitgewerkt in een 2D plattegrond waar verhoudingen en vlakverdelingen duidelijk weergegeven worden.

Daarna is het 3D ontwerpen aan de beurt. De woning, gebouwen en alle onderdelen worden op eenvoudige wijze getekend door gebruik te maken van de vele standaard elementen die in het pakket aanwezig zijn. Er wordt gebruik gemaakt van de complete bibliotheken met  diverse elementen, zoals bijna alle voorkomende planten, bomen, stenen en natuurlijk verlichtings- en tuinelementen die volledig in 3D beschikbaar zijn. De aanwezige planten en materialen worden geleverd door gerenommeerde leveranciers.

Het gemak waarmee in 3DTUIN Designer verschillende varianten   gepresenteerd kunnen worden, geeft een groot voordeel om tot de juiste aanpak te komen. Samen met de klant worden de varianten besproken en duidelijke keuzes gemaakt. Daarnaast geeft de complete weergave van het ontwerp met de juiste stenen, planten en verlichting goede inzage in het opstellen van passende offertes.

De klant kiest steeds vaker om de adviezen en gebruikte materialen uit het ontwerp aan te schaffen. Presenteren met 3DTUIN Designer geeft daardoor een aanzienlijke verhoging van het scoringspercentage van een aanvraag en garandeert vrijwel altijd een verhoging van de orderwaarde.

Heleen gebruikt de 3D film mogelijkheid voornamelijk om verschillende zichtlijnen en belevingen samen met de klant door te nemen. Het is gemakkelijk om te laten zien wat het effect van een boom of haag naast je zitgedeelte is. Waar kijk je tegenaan als je aan je tuintafel zit? Moet de haag iets lager of juist hoger?

Bij Gesselgroen wordt relatief weinig gebruik gemaakt van de complete tuindoorloop in 3D. Er wordt meer aandacht besteed aan de verschillende aan- en doorzichten.

Heleen gebruikt Adobe Photoshop en Indesign om een presentatie te maken van het definitieve ontwerp.

Wanneer je veel met 3DTUIN Designer werkt,  kun je in een middag een complete presentatie maken. Het pakket is daardoor een waardevolle aanvulling binnen het bedrijf, zowel visueel, financieel  als projectmatig.

 

Overtuigd van de toegevoegde waarde

“Jansen Hoveniers in Sint Willebrord heeft 28 medewerkers en houdt zich met name bezig met het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van particuliere tuinen in het hogere segment. Er zijn acht kantoormedewerkers, onder wie twee ontwerpers en twee calculators. Zij werkten in het begin met Excel voor de calculatie, urenregistratie, planning en nacalculatie, maar toen het bedrijf groeide zijn we overgestapt naar een CRM-systeem voor grote en middelgrote bedrijven. Onze medewerkers waren daar echter niet echt over te spreken. Het was omslachtig, traag en niet gebruiksvriendelijk.

Tijdens een netwerkbijeenkomst op de HAS in Den Bosch maakten we kennis met het programma 3D-tuindesigner van TSD. Met zowel het programma als met de vertegenwoordiger, Hans Gageler, hadden we meteen een klik. Ook binnen het bedrijf werd het programma enthousiast ontvangen: een buitenruimte die niet alleen in 3D, maar ook in video presenteren gaf ons een voorsprong op onze collega-hoveniers. We bieden dit sinds 2016 aan onze klanten aan.

Hans liet ons ook kennismaken met DATAflor Business van TSD. Dat bleek dé oplossing waar Jansen Hoveniers naar op zoek was. Ondanks het feit dat we in ons vorige CRM hadden geïnvesteerd in kosten, tijd en cursussen hebben we toch de overstap gemaakt. Dat brengt uiteraard risico’s met zich mee. Dankzij goede communicatie en training is alle eventuele weerstand weggenomen en weet iedereen precies hoe het systeem werkt en wat de mogelijkheden zijn.

DARAflor Business heeft voor ons heel veel voordelen. Het maakt papier overbodig, het is kostenbesparend en het beheert het volledige betalingsverkeer. We kunnen multi-screen werken, bestanden toevoegen door te slepen en we hebben snel inzicht in bijvoorbeeld marges. Ook de ondersteuning is goed geregeld. Op vragen hebben we meestal binnen twee uur een antwoord en het systeem maakt automatisch een screenprint wanneer je een supportaanvraag doet, zodat de supportafdeling precies weet waar je je in het programma bevindt.

De medewerkers van Jansen Hoveniers werken sinds 2017 naar volle tevredenheid met DATAflor Business. Na de turbulentie van het starten met een nieuw systeem is nu de rust en de controle over de cijfers volledig teruggekeerd.”

Ad Roks, mede-eigenaar Jansen Hoveniers