Het hoveniersvak heeft een moderne impuls nodig

Terwijl de opleidingen op de technische HBO’s en universiteiten uit hun voegen barsten, hebben MBO’s moeite om de hovenier, stukadoor en metselaar van de toekomst aan te trekken.

En juist daar liggen de banen voor het oprapen.

“Het imago van het MBO en het beroep hovenier is niet goed” vertelt Reinout Groot, docent Tuin, Park enLandschap op het Nordwin College te Leeuwarden. “Dat is toch zo’n man met dat oranje pakkie aan?” is de vraag van menig student die de open dagen van het groenonderwijs komen bezoeken.

Uit een artikel* van de NOS van zomer 2017 blijkt dat het hoveniersvak bedreigd wordt met een slecht imago, terwijl er heel veel werk is.

“Het imago van het MBO en het beroep hovenier is niet goed”

Mooier werk dan in het groen is er volgens Robert Mallens (31 jaar, hovenier, én boomverzorger in de winter) niet. “Maar ik merk dat er minder mensen in de sector zitten, doordat iedereen met computers aan de gang gaat. Dat is helemaal niks voor mij, geen mooier vak dan lekker buiten zijn. Als we tien dagen per jaar slecht weer hebben, is het veel, geloof me.”

Rémy is 25 en werkt al een tijdje als hovenier. “Ik sprak laatst nog een oud-leraar van mijn mbo. Die zei dat we een uitstervend ras zijn, er komen steeds minder leerlingen. En dat terwijl er heel veel werk is. Ik ken ook iemand die bij de gemeente Rotterdam werkt. Zij probeert mensen die uit de bijstand komen vaak hovenier te laten worden, want dan heb je meteen een baan.”

“Toen ik 21 was, begon ik met mijn eigen bedrijf. Inmiddels heb ik vast een extra persoon in dienst en huur ik twee tot drie extra mensen in. Maar voor mij is het moeilijk om aan goede zzp’ers te komen voor klussen, die hebben allemaal werk zat.”

In de media is veel aandacht voor de verstening van tuinen en openbare ruimtes. De trend van de afgelopen jaren om steeds meer steen in tuin en openbare ruimte toe te passen moet worden doorbroken. Want wateroverlast bij regenbuien vormt een serieus probleem in de steden, omdat het water te snel naar de afvoeren stroomt en daar voor overbelasting van de afvoer zorgt. Daarom moet er meer groen in de stedelijke bebouwing komen om water op natuurlijke wijze af te voeren. Dat en de vele bouwvergunningen die afgegeven worden zorgt voor een grote behoefte aan groenvoorzieners.

Groene MBO opleidingen moeten investeren in modern en aantrekkelijk onderwijs om de opleiding interessant voor jongeren te maken, zodat zij weer voor deze opleidingen gaan kiezen.

Tijdens de afgelopen Tuinprofessional dagen ventileerden de genodigde studenten hun frustraties over de huidige staat van het groenonderwijs. De materialen waarmee gewerkt wordt zijn gedateerd, de lesmethodes zijn weinig inspirerend en er wordt nauwelijks ingehaakt op de praktijksituatie. De jonge hoveniers zijn trots op hun vak en willen meer moderne media en middelen terugzien in hun vakgebied. Het is een must voor de groene opleidingen om hier gehoor aan te geven.

Docent Reinout Groot besloot iets te doen met deze signalen

In samenwerking met TSD IT heeft hij innovatieve tuinontwerp software gebruikt om het hoveniersvak te promoten. Tijdens de recente open dagen van het Nordwin College te Leeuwarden enthousiasmeert hij VMBO leerlingen met het programma 3DTUIN Designer. Dit sloeg enorm aan omdat het programma werkt als een game. Virtueel door je zelfgemaakte tuin wandelen, plantengroei functies bedienen, realtime je uitgewerkte ideeën bekijken in elk gewenst seizoen en tijdstip. Onderdelen waarmee de leerling op een moderne manier kennis maakt het groen.

De actuele technologieën inzetten om het hoveniersvak te promoten en vooroordelen weg te nemen zijn kansen. Met die tactiek probeert Reinout Groot passie voor het groen over te dragen op hopelijk de hoveniers van morgen. De leerlingen waren verbluft en erg enthousiast. De combinatie van moderne middelen met een mooi buitenberoep biedt aantrekkelijke kansen voor jonge mensen.

Is het ook voor uw bedrijf tijd om te investeren in de technologie van morgen? Ontdek met onze gratis demoversie hoe ook u kunt profiteren van de vele voordelen van 3DTUIN Designer.

Want wie de jeugd heeft, heeft immers de toekomst.

https://nos.nl/op3/artikel/2179482-dit-is-waarom-je-wel-een-mbo-opleiding-moet-doen.html